Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

L’Assemblada francesa a aprovat la reforma polemica de la Constitucion

La reforma que prevei la prolongacion de l’estat d’emergéncia e la “descasença de nacionalitat”, se prevei que passe pas lo vòte del Senat

Tres meses après los atemptats de París, la reforma impulsada pel president francés François Hollande per inscriure dins la Constitucion l’estat d’emergéncia e la “descasença de nacionalitat” (vòl dire: descasença de ciutadantage francés), foguèt aprovada dimècres pels deputats. Après qualques setmanas de debats passionats, la lei dicha de “proteccion de la Nacion” (vòl dire proteccion de l’estat), foguèt adoptada per l’Assemblada francesa per 317 vòtes per, 199 contra e 51 abstencions. Ara la reforma deu èsser aprovada al Senat, ont es majoritària l’oposicion de drecha, e deu èsser aprovada pels senators en tèrmes identics al tèxt votat dins l’Assemblada. E puèi encara deurà recebre lo vòte favorable de las doas cambras amassadas al Congrès, ont l’adopcion requerís l’aprobacion de cinc parts tres dels vòtes exprimits.
 
La revision consistís a apondre dins la Carta Magna de l’estat francés dos articles, un sus l’estat d’emergéncia e l’autre sus la descasença de ciutadanatge francés pels autors de crimes e delictes considerats “terroristas”.
 
Las divisions prigondas sus aqueles dos tèmas, tant dins la majoritat socialista coma dins l’oposicion de drecha, fan perdurar los dobtes sus las possibilitats que lo tèxt siá definitivament adoptat. L’èx-primièr ministre Alain Juppé, candidat favorit a las primàrias de la drecha, ataquèt fòrça durament las doas proposicions.
 
La polemica es venguda de mai en mai dura en çò que tanh a la “descasença de nacionalitat”. En genièr passat, la ministra de la justícia Christiane Taubira  demissionèt a causa de son oposicion a aquela mesura. Tanben lo ministre de l’economica Emmanuel Macron a manifestat publicament son “inconfòrt filosofic”.
 
En mai d’aquò, dins l’esquèrra creis l’ostilitat a la prolongacion de l’estat d’emergéncia, qu’autoriza las violacions de domicili amb las arrestacions a domicili e que permet d’enebir las manifestacions.




 





Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma de Mallorca
3.

Lo que hauria de far lo govern francés es haver una política neutrala e pas anar al derriera de l'otan. Haver un criteri propi e pas repetir las messorgas que li envia lo pentagon.

  • 0
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
2.

Jornalet, petanista? Auretz pas legit sovent leis editoriaus... Senon, dins tot jornau, i a una plaça per l'informacion e una autra per lo comentari...

  • 6
  • 0
lachaud
1.

Un còp de mai, Jornalet se bòta en espectador de la politica. L'òm prend pas pausicion. L'òm es pas lonh dau petainisme.

  • 2
  • 10

Escriu un comentari sus aqueste article